Pelkäsin taannoin nolaavani itseni sushiravintolassa, joten yritin etsiä Youtubesta videota jossa kerrottaisiin kuinka sushia syödään itsekunnioituksensa säilyttäen. Hyvin nopeasti kävi ilmi ettei se ole mahdollista. Löysin ohessa kätevän oppaan jossa kerrotaan kuinka jokainen länsimaalainen voi tehdä itsestään idiootin yrittämällä imitoida japanilaisia heidän omissa ravintoloissaan.
Ajattelin että tälläinen opas olisi tarpeen myös mukautettuna suomalaiseen ravintolakulttuuriin, mikäli joku ulkomaalainen haluaa tietää kuinka viettää oikeaoppisesti suomalainen ravintola-iltama sortumatta tekemään pahoja etikettivirheitä, kuten tilaamaan viiniä. Tässä siis yksityiskohtainen opas, kuinka viettää perisuomalainen kulttuuripitoinen ravintolailtama ystävien kesken:
Alkutilanne: Joukko ihmisiä toteaa tuntevansa olonsa nälkäiseksi, ja päättää turvautua ravintolapalveluiden tukeen.
Kuinka tilanteessa edetään:
1. Päättäkää mennä syömään Hesburgeriin.
2. Kun joku huomauttaa ettei Hesburger oikeastaan ole suoranaisesti ravintola sanan varsinaisesssa merkityksessä, katsokaa häntä joukolla kummaksuen ja tiedustelkaa mikä homo hän oikein on, mutta suostukaa silti pitkin hampain astumaan suosittelemaansa snobiravintolaan.
3. Kun lopulta löydätte itsenne Rossosta, muistakaa sisään astuessanne katsella ympärillenne epäröivästi. Käsien asettaminen taskuun, leuan nyökyttely ja muiden asiakkaiden vilkuilu haastavasti auttavat heitä tajuamaan reviirinne.
4. Kun teidät ohjataan pöytään, tulee jonkun sanoa "Tää onkin tällänen fiinimpi paikka, ei ole pahvihaarukoitakaan". Mieluusti mahdollisimman kovaan ääneen, jotta kaikki ymmärtävät teidän olevan humoristeja.
5. Pyytäkää juomalista. Tilatkaa silti vain olutta. Ei kuitenkaan nimellä "olut", sillä se asettaisi miehisyytenne kyseenalaiseksi. Käyttäkää sen sijaan koodinimiä "bisse", "ööli" tai "kalja".
6. Ruokalistalta hyväksyttäviä tuotteita ovat pizzat, hampurilaiset ja pippuripihvi. Kana lasketaan salaatiksi, ja ainoa hyväksyttävä keittotuote on olut tuopissa.
7. Ruokien saapuessa muistakaa heittää tarjoilijalle sutkautuksia jotka ovat joko alentavia, tyhmiä tai molempia yhtäaikaa. Kummeli-sutkautukset ovat klassikoja, joiden ikiaikaiseen hohtoon ajan korroosio ei koskaan tule iskemään.
8. Syökää äänekkäästi puhisten ja hotkien. Hyviä aiheita hersyvään smalltalkiin ovat mm. jääkiekko, uusimmat Vin Dieselin ja The Rockin elokuvat sekä autot.
9. Kun tarjoiija tuo laskun, muistakaa supista toisillenne äänekkäästi, että mäkkärissä olisi saanut halvemmat ruuat ja jäänyt rahaa vielä olutostoksiin. Näin osoitatte olevanne laatutietoisia kuluttajia ja monipuolisen ruokakulttuurin omaavia kosmopoliitteja.
10. Tilatkaa jälkiruuaksi vielä joitakin oluita lisää. Alkakaa huojua ja sokeltaa. Tässä vaiheessa iltaa hyväksyttäviä puheenaiheita ovat mm. ikävä vaimo ja rasittavat lapset, asuntovelan runsaus sekä masentava työ. Tässä syvässä filosofian tilassa huumorilla ei ole enää sijaa. Ajankuluksi joku voi lyödä satunnaista seurueen jäsentä leukaan, tai heittää tuopillisen olutta jonkun kasvoille.
11. Kun henkilökunnan edustaja pyytää teitä poistumaan, uhkailkaa häntä työpaikkansa menettämisellä.
12. Elegantin loppuvaikutelman aikaansaamiseksi voitte käyntikortiksi oksentaa ravintolan oven eteen ja kompuroida lähimmälle taksitolpalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti